Vægttab uden kirurgi

Maveballon

Der findes forskellige vægttabssystemer baseret på en gastric ball (også kaldt gastric balloon eller på dansk gastrisk ballon/maveballon). Tre af de absolut bedste på markedet er Orbera, Medsil og Spatz. Vi anvender disse tre typer af gastric balloons, da vi gennem mange års erfaring ved, at de alle kan bidrage til et effektivt vægttab.

Hvordan indsættes en maveballon

Proceduren begynder med, at du får lokal bedøvende spray i halsen og afslappende intravenøs medicin. Efterfølgende vil sygeplejersken indsætte en plastikring mellem tænderne for at holde din mund åben og samtidig beskytte dine tænder. Herefter føres kikkerten gennem munden og ned i din mave. Dette er ikke smertefuldt, og du vil være i stand til at ånde uden problemer. Det kan være nødvendigt at blæse luft for at få bedre oversigt i din mave. Dette kan også give en underlig fornemmelse, og det kan give dig lyst til at bøvse. Ballonen nedføres i din mave og derefter oppustes den intragastriske ballon med saltvandsopløsning. Endelig vil skopet (kikkert) føres ind i maven en sidste gang for at dobbelttjekke om ballonen er i den rigtige position og korrekt oppumpet.

Du vil være i stand til at vende hjem inden for en time men du MÅ IKKE køre hverken bil eller motorcykel resten af dagen.

Efter indsættelse af maveballon

De første 3-7 dage efter en indsættelse af maveballon, kan du føle dig utilpas og have kvalme. Dette vil gå over specielt hvis du indtager den ordinerede medicin nøjagtigt efter vores vejledning. Det er vigtigt at tage medicinen forud for indtræden af kvalme.

Sammen med forundersøgelsen, vil du blive instrueret i kostomlægning og motion, som er afgørende for succesen af behandlingen og dit vægttab.

Hvordan fjernes en maveballon

Efter 6-12 måneder vil din maveballon blive fjernet endoskopisk i lokalbedøvelse. Forberedelsen kræver, at du skal være på flydende kost i 3 døgn forud for fjernelse af maveballon, hvoraf det sidste døgn kun må være på klare væsker, efterfulgt af fasten fra midnat. Efter fjernelsen, vil du blive udskrevet inden for en time.

Risici og komplikationer ved brug af maveballon

Alle behandlingsindgreb er forbundet med risiko for komplikationer. Selv om risikoen er meget lille og at der vil blive gjort alt for, at reducere eller forhindre disse. Blandt risiciene er:

 • Mavesår (kan forebygges ved indtagelse af mavesyremedicin).
 • Diarré eller forstoppelse (kan nemt behandles med forskelligt håndkøbsmedicin)
 • Lungebetændelse ( sker ret sjældent)
 • Sure opstød og halsbrand (kan forebygges med indtagelse af mavesyremedicin)
 • Punktering af maveballon og tarmobstruktion (sker meget sjældent og er kun beskrevet som enkelte tilfælde i litteraturen)

 

Vær opmærksom på, at ikke alle brugere vil kunne opnå samme resultater med en GastriBall® Maveballon.

Medicinsk vægttab

Da vi i dag kun har begrænset viden om neurofysiologien ved sult- og mæthedsfornemmelse, har det været en udfordring for medicinalindustrien, at udvikle præparater, der specifikt påvirker denne. Der findes dog en mindre gruppe af præparater, som ved afprøvning inden for behandling af andre sygdomme har vist sig også at give patienten et vægttab.

At behandle overvægt med præparater hvor det ikke er medicinens primære formål som er i fokus, har historisk set gjort medicinsk vægttab til et et turbulent område, hvor mange forskellige præparater har været forsøgt anvendt, men hovedparten er efter kort tid blevet trukket tilbage. Bivirkninger var mange og prisen var ofte meget høj i forhold til det reelle udbytte.

Dog har en række af de nye præparater en væsentlig mere lovende profil – specielt i forhold til færre bivirkninger og pris.

Hos Ambulant Kirurgi kan vi nu tilbyde medicinsk behandling til dig, der ønsker et hurtigt og varigt vægttab. Medicinsk behandling af overvægt er et reelt behandlingstilbud, der efterhånden bliver mere accepteret og som følge heraf, er det mere naturligt at kombinere livsstilsbehandlingen med medicin for at opnå længere varighed af vægttabet. 

Den medicinske behandling, der tilbydes består af ugentlige indsprøjtninger. 

Ved behandlingen kan der forekomme et kraftigt vægttab, derfor får du tilknyttet en kostvejleder, der løbende sikre dig det mest optimale ud af behandlingen.

Derudover får du

 • lagt en behandlingsplan af en erfaren speciallæge indenfor vægttab.
 • Rådgivning og konsultationer for at sikre, at du opnår det ønskede vægttab, der løbende understøttes af en kostvejleder
 • Fysiske undersøgelser for at sikre, at du tåler behandlingen.
 • Opfølgende samtaler og konsultationer ved en sygeplejerske.

 

vægttab med medicin

Hvem kan få behandlingen

Vi behandler vi kun personer, der lider af moderat overvægt og fedme. 

Overvægt vurderes ved BMI, også kaldet Body Mass Indeks. Det kan let udregnes ved at dividere ens vægt i kg med højden i meter og så igen dividere med højden i meter. Hvis ens BMI ligger mellem 25 og 29,9 er man moderat overvægtig, mens et BMI på 30 eller derover betyder, at man lider af fedme. Der er selvfølgelig visse undtagelser, da man godt kan have et BMI over 25 uden at være overvægtig, f.eks. hvis man er elitesportsudøver.

Hvis ens BMI er over 30 anbefales det, at behandlingen suppleres med medicin. Såfremt ens BMI ligger i niveauet mellem 27 og 30, og man i øvrigt har en øget risiko for at udvikle åreforkalkningssygdom, er medicinsk supplerende behandling af vægttab også tilrådet.

Forløbet

Ved din første konsultation vil du blive undersøgt af speciallæge, der undersøger om en medicinsk behandling er en relevant løsning for dig. Du vil få foretaget en fysisk undersøgelse, og I vil i fællesskab gennemgå tidligere sygdomme, aktuelt medicin samt blodprøvesvar. Såfremt at medicinsk behandling vælges, vil der naturligvis være oplæring i dette. 

Der vil også blive lagt plan for det videre forløb inklusiv efterfølgende konsultationer for at følge op på det opnåede vægttab og for at sikre, at behandlingen tåles. 

Vi anbefaler, at du vælger at have opfølgende konsultationer hver tredje måned i et år. 

Bivirkninger ved medicinsk behandling

Ved medicinsk behandling, kan der opstå visse bivirkninger, hvor de typiske er

 • Lavt blodsukker, nedsat appetit og kvalme
 • Svimmelhed, træthed og oppustethed

Det er vigtigt at informere lægen om alle de lægemidler, du tager, inden behandlingen startet op.

Overstitch endoskopisk gastroplastik (ESG)

ESG udføres i fuld bedøvelse – også kaldet generel anæstesi. Selvom det udføres som en ambulant behandling, er den generelle anæstesi nødvendig for at udføre dette indgreb.

Kirurgen indsætter endoskopet og den avancerede tråd-anordning gennem munden, for at nå maven. Ved brug af en avanceret trådteknik, ”folder” kirurgen de indre lag i mavesækken ved hjælp af endoskopet, som så efterfølgende sys med en speciel overlock teknik. Herved opnås af mavesækkens volumen reduceres markant – typisk op til 40-50% sammenlignet med den oprindelige størrelse.

I modsætning til den traditionelle form for kirurgi, hvor kirurgen går ind gennem huden, efterlader denne form for indgreb ikke nogen kirurgiske ar. De små perforeringer der opstår i de indre lag i mavesækken, når folderne sys sammen, har en meget kort helingstid, sammenlignet med de mere traditionelle metoder.

Efter indgrebet

Efter at have gennemgået ESG, er det meget vigtigt at drikke masser af væsker og fast føde skal undgås de efterfølgende 10-14 dage.

Da indgrebet er ambulant, vil du blive udskrevet samme dag. Det er dog forventeligt at du vil føle stikkende smerter de første dage efter et indgreb, og den tilknyttede læge vil derfor udskrive smertestillende medicin til dig.

Vitaminer og andre kosttilskud er nødvendigt i den første tid efter indgrebet. I nogle tilfælde vil dog et være nødvendigt, at fortsætte vitamine- og kosttilskud i en længere periode.

overstritch endoskopi