Åreknuder

Der er mange årsager til åreknuder i benene. Ikke alle er kendte, men grundlæggende opstår åreknuder, når venesystemet i benene kommer under unormalt højt tryk.

De mest almindelige årsager til åreknuder er svækkelse af venerne i benene. Når blodtrykket i venerne øges – som det typisk gør i takt med alderdommen – og hvis venevæggene samtidig bliver svage, kan der dannes åreknuder.

Åreknuderne opstår i venerne og ikke i arterierne, da disse har tykkere vægge, er mere elastiske og er i stand til at modstå et højere tryk. Venernes funktion er at føre blod fra vævet op til hjertet. Tyngdekraften vil dog naturligt presse blodet ned i benene. De såkaldte veneklapper har funktion af at lukke for den nedadgående blodstrøm som en slags ventil og sørge for, at der kommer tilstrækkeligt blod op til hjertet. Hvis klapperne belastes vil de til sidst klappe sammen og det øgede blodtryk vil ødelægge venen.

hvad er åreknuder

De mest almindelige årsager til åreknuder

Man ved endnu ikke tilbundsgående, hvorfor disse svagheder i venerne opstår, men de typiske årsager til åreknuder er almindelig fysisk svækkelse i forbindelse med alderdom. Det er yderst sjældent, at personer under 20 år oplever symptomer. 15 – 30 procent af voksne får symptomer og dobbelt så mange kvinder som mænd bliver ramt af lidelsen.

De såkaldte primære åreknuder kan være arveligt betingede. Venerne kan simpelthen degenerere af genetiske årsager. Hvorfor dette fænomen opstår vides ikke. Manglende motion eller overvægt kan også være medvirkende årsager til åreknuder, men dette er heller ikke videnskabeligt bevist

De sekundære åreknuder opstår ofte efter blodpropper i benene. Hvis blodpropper ikke opløses korrekt, kan der opstå øget tryk i venerne, hvorved åreknuder dannes.

Cirka en tredjedel af alle gravide kvinder oplever åreknuder i forbindelse med graviditeten. Årsagerne til åreknuderne skyldes dels de hormonelle ændringer i starten af graviditeten, men også det øgede fysiske tryk, de oplever i livmoderen mod slutningen. I langt de fleste tilfælde er disse åreknuder dog forbigående og forsvinder af sig selv efter graviditeten.

Symptomer på åreknuder

De typiske og mest synlige symptomer på åreknuder er, at blodårerne på benene svulmer op og bliver synlige. Tidlige symptomer kan desuden være:

 • Lette smerter på områderne omkring de opsvulmede vener
 • Kramper i læggene og uro i benene
 • Trætte lægmuskler
 • Svien

Åreknuder udvikler sig meget langsomt, og mange vil ikke opleve værre gener end disse. Hvis der slet ikke behandles, kan man dog udvikle mere alvorlige symptomer som:

 • Hård og misfarvet hud
 • Skinnebenssår
 • Kløende hud
 • Eksem
 • Blødning fra åreknuderne

Åreknuder er tegn på lukkede og syge vener. Uden behandling kan blodtransporten i kroppen hindres og åreknuderne kan blive medvirkende årsag til alvorlige hjerte- karsygdomme.

Forundersøgelse af åreknuder

Før en egentlig behandling af åreknuder foretager vi en grundig forundersøgelse på klinikken. Undersøgelsen har til hensigt at fastslå den korrekte behandlingsmetode og vurdere det mest optimale videre forløb. Ved undersøgelsen foretager vi en simpel veneskanning, som heller ikke medfører ubehag eller smerter.

Behandling af åreknuder

Der findes flere metoder til behandling af åreknuder, fra traditionel kirurgi, som tidligere har været standarden, til den nyere laserbehandling. Hvilken behandling, der er mest hensigtsmæssigt afhænger blandt andet af størrelsen og formen på åreknuderne.

I langt de fleste tilfælde vil det være muligt at behandle åreknuderne med laser, men en modificeret form for kirurgi, som kaldes mikro-kirurgi kan blive nødvendig i visse tilfælde. Behandlingen efterlader ikke ar.

Behandling af åreknuder er relativt ukompliceret og smertefri. Hos Ambulantkirurgi.dk anvender vi primært laserbehandling af åreknuder, som er både hurtig, effektiv og forbundet med ganske få fysiske gener. Man vil i næsten alle tilfælde kunne gå på arbejde dagen efter behandlingen.

Læs mere om laserbehandling af åreknuder

Du kan kontakte ambulantkirurgi.dk, hvis du vil høre mere om årsager til åreknuder, laserbehandling eller vil have en undersøgelse, der kan præcisere dine muligheder for behandling.

Hvad kaN DU SELV GØRE VED ÅREKNUDER

Hvad kan du selv gøre ved åreknuder

Kompressionsbind eller støttestrømper til åreknuder er effektive hjælpemidler til behandling af åreknuder. Kompression kan helt fjerne symptomerne uden at åreknuderne dog forsvinder.

Støttestrømper til åreknuder afhjælper ganske virkningsfuldt de typiske symptomer ved åreknuder. Støttestrømperne fungerer ved at de støtter pumpefunktionen i benene, så blodet nemmere finder vej tilbage til hjertet. Når åreknuder opstår, er det netop benenes evne til at føre blod op i kroppen og tilbage til hjertet, som svækkes.

Kompressionsstrømper/støttestrømper til åreknuder inddeles i fire klasser, og man bør altid konsultere læge eller specialist for at få ordineret den korrekte type.

 • Klasse 1: Lettere tyk strømpe, der yder let støtte til venerne (15-20 mmHg)
 • Klasse 2: En tyk, elastisk strømpe, der yder god støtte til venerne ( 24-32 mmHg).
 • Klasse 3: Tyk gummistrømpe, der kun bruges til svære tilfælde af åreknuder eller andre lidelser (35-45 mmHg).
 • kompressionsstrømper klasse 1 og 2 er de mest anvendte i forbindelse med behandling af åreknuder

Støttestrømper til åreknuder kan købes på apoteker, Matas, bandagister eller her på klinikken.

Mange patienter vil kunne gøre god brug af støttestrømper til åreknuder, også uden anden behandling. Man skal dog være opmærksom på, at kompression i sig selv ikke fjerner åreknuder, selv om symptomerne kan forsvinde helt. Dermed er der også risiko for, at åreknuderne kan vende tilbage, hvis man ophører med at bruge støttestrømperne.

Hvis åreknuderne helt skal fjernes, kræver det kirurgisk indgreb i form af enten mikro-kirurgisk operation eller nyere indgreb som radiofrekvensbehandling eller laserbehandling. Hos kirurgen.dk behandler vi primært åreknuder ved laserbehandling. Vi anvender moderne 3. generations laser, som er både effektiv, hurtig og har meget begrænsede gener i forbindelse med behandlingen.

Læs mere om vores laserbehandling af åreknuder

Du kan altid kontakte Kirurgen.dk, hvis du vil have mere information om støttestrømper til åreknuder, laserbehandling eller vores øvrige behandlinger.