Kikkertundersøgelser - nemt og hurtigt

Hos Ambulant Kirurgi, har vi specialiseret os i kikkertundersøgelser, og som privat patient, kan vi tilbyde dig en professionel og hurtig behandling i diskrete omgivelser.

Generelt om kikkertundersøgelser (endoskopi)

Selve undersøgelsen sker med et såkaldt endoskop. Det er en tynd og bøjelig kikkertslange, der bruges til indvendige undersøgelser af kroppen. Endoskopet føres ind enten gennem næse, mund eller tarmåbning. I endoskopet er der indbygget kikkert (kamera) og en lille tang til at tage vævsprøver samt fjerne små knuder. Det lægen ser i kikkerten, kan vises på en monitor.

Ved kikkertundersøgelser kan lægen opdage kræftknuder i mange organer, f.eks. mavesæk, spiserør, tarme, blære, lunger og luftveje. Derudover kan kirurgen med endoskopet 

  • Tage vævsprøver af synlige forandringer og fjerne mindre svulster 
  • Standse mindre blødninger og fjerne fremmedlegemer, f.eks. galdesten
 
Før undersøgelsen med endoskop

Før en kikkertundersøgelse af maven skal du faste en dag før undersøgelsen, så maven kan blive helt tømt. Er det tarmen der skal undersøges, skal du ligeledes være fastende, og have udrenset tarmen over nogle dage ved hjælp af afføringsmiddel.

Ved øvrige kikkertundersøgelser er der ingen særlige forberedelser.

 
Undersøgelse med endoskop

En kikkertundersøgelse kan tage fra ganske få minutter og op til en times tid, alt efter hvilken type kikkertundersøgelse du skal have foretaget.

Det kan være lidt ubehageligt at få ført kikkerten ind, men normalt giver det ikke smerter. For at lette indføringen får man ofte sprayet slimhinden med lokalbedøvelse, eller spidsen af kikkerten bliver smurt med lokalbedøvelse.

Kikkertundersøgelser foregår altid ambulant, og det er derfor ikke nødvendigt at være indlagt. Hvis man har fået beroligende medicin, bør man efter undersøgelsen ikke køre bil eller arbejde ved maskiner.

  •  
Ambulant kirurgi

Koloskopi

En koloskopi er en undersøgelse, der bruges til at påvise mulige sygdomme i tyktarmen og endetarmen. Under en koloskopi indsættes en slange (koloskop) i endetarmen og et lille videokamera for enden af slangen, giver lægen muligheden for at se indersiden af hele tyktarmen. Faktisk kan polypper og andre typer af unormalt væv, fjernes under en koloskopi. Vævsprøver (biopsier) kan ligeledes udtages under en koloskopi.

Nasal gastroskopi

Gastroskopi er en kikkertundersøgelse, som fokuserer på spiserør, mavesæk og tolvfingertarm. Denne kikkertundersøgelse udføres ved at indføre et nasalgastroskop via et næsebor. Denne form for kikkertundersøgelse repræsenterer den allernyeste udvikling og er den mest skånsomme metode. Nasal gastroskopi anvendes til at påvise årsager til blandt andet synkebesvær, mavesmerter eller halsbrand

 

Sigmoideoskopi

Ved sigmoideoskopi, føres en lillefingertyk, bøjelig slange med TV-kamera op i endetarmen og venstre side af tyktarmen. Denne kikkertundersøgelse varer typisk 5-10 minutter og medfører sjældent væsentligt ubehag. Sigmoideoskopi bruges til at påvise årsager til eksempelvis blod i afføring, smerter eller afføringsbesvær, eller til at udelukke sygdomme, primært cancer i tarmen.